واقف فرهنگی تاریخ ایران چگونه به کتابت نسخه خطی چشم انداز ها الانشاء برآمد؟
به گزارش وبلاگ همصحبت، این عشق، روایت نگرش، بینش و کنش فرهنگ دوستی است که ثروت بی کران موروثی و خانوادگی را در راه پاسداری از فرهنگ، تاریخ و تمدن به کار انداخت؛ روایت دلدادگی حاج حسین آقا ملک به نسخه خطی!
بنیان گذار و واقف این گنجینه، در کنار شیفتگی به آثار تاریخی ایران، به نسخه خطی، بیش از دیگر مواریث فرهنگی عشق می ورزید. از همین رو بود که یکی از بهترین کتابخانه های خطی فارسی و عربی جهان را پایه گذاشت. او هرجا نسخه ای ارزشمند می یافت و می شناخت که به کار کتابخانه اش می آمد، می خرید. پاره ای از صاحبان نسخه های خطی اما حاضر نمی شدند کتاب هایشان را به هیچ بها به او و دیگر کتابخانه ها بفروشند. حاج حسین آقا ملک با آن همه دارایی اما از پا نمی نشست.
نسخه ای خطی از کتاب چشم انداز ها الانشاء در کتابخانه وجود دارد که خواجه جهان محمود بن محمد در سده نهم هجری در موضوع تعلیم شیوه های کتابت و نگارش نوشته است. کاتب این نسخه خطی کسی نیست جز حاج حسین آقا ملک، بنیان گذار و واقف کتابخانه و موزه ملی ملک! بزرگ ترین واقف فرهنگی تاریخ ایران چگونه به کتابت این نسخه خطی برآمد؟
او در صفحه شروعین این کتاب، قصه عشق به تاریخ و فرهنگ را ثبت کرده است از اصل کتاب با نهایت عجله استنساخ شده است. در کتابخانه طهران واقع در لاله زار کتاب را دیدم چون نسخه ای از آن در کتابخانه موجود نبود خواستم ابتیاع کنم نفروخت. بالاخره امانت گرفته در مدت قلیلی با نهایت عجله استنساخ کردم ... چون کتابخانه باید جامع باشد و با فضل حق کتابخانه حقیر بهترین و جامع ترین کتابخانه ملی خواهد بود. انشاءالله بتاریخ 28 شهر شوال 1344 خاتمه یافت در صورتی که شروع آن در اوائل شوال بود با کثرت مشاغل تحریر شد و انا العبد حسین بن محمدکاظم ملک التجار.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران