اهمیت جویدن صحیح غذا

به گزارش وبلاگ همصحبت، بسیاری از افراد چندان به جویدن صحیح و درست غذا توجه نمی نمایند، در حالی که این عمل مرحله مهمی در هضم و جذب مواد مغذی حیاتی به شمار میرود. این مقاله نحوه جویدن صحیح مواد غذایی و مزایای این کار را نشان می دهد.

اهمیت جویدن صحیح غذا

مهمترین جنبه تغذیه جنبه ای است که بیشتر مردم به آن توجه نمی کنند و آن جویدن است! بیشتر افراد از این واقعیت بی اطلاع هستند که عمل هضم در واقع از دهان (و نه معده) آغاز می گردد. عمل جویدن به شکستن و تجزیه مکانیکی غذا و تبدیل آن به نوعی بافت فیبری یاری نموده و در نتیجه سطح و مقدار بزاق را برای انجام کار خود افزایش می دهد. توجه و اطلاع از علل جویدن کامل و صحیح غذا که بارها توصیه به انجام آن شده است بسیار اهمیت دارد.

دلایل جویدن کامل و صحیح غذا

1- افزایش جذب ویتامین ها، مواد معدنی و سایر مواد مغذی

در صورتی که غذا به وسیله جویدن به طور کامل شکسته و تجزیه گردد، روده ها بهتر و راحت تر می توانند مواد مغذی را جذب کنند. به عنوان مثال، بعضی از مواد غذایی مانند مغزهای خوراکی یا آجیل و بعضی سبزیجات خام نمی توانند به طور کامل در معده خرد شوند و ضروری است کاملاً آنها را بجویم.

2- یاری به حفظ وزن سالم و حاکی از سلامت

هرچه فرد غذای خود را بیشتر و طولانی تر بجود، مدت زمان به سرانجام رساندن وعده غذایی او طولانی تر خواهد شد. افرادی که آهسته تر غذا می خورند، غذای کمتری نیز مصرف می کنند. همانطور که غذا می خوریم، پیغامی به مغز ارسال می گردد که حاکی از سیر شدن ما است. در صورتی که غذای خود را خیلی سریع بخورید، ممکن است غذای شما تمام گردد، اما مغز هنوز فکر کند که شما گرسنه هستید. در صورتی که این اتفاق رخ دهد، به احتمال زیاد به خوردن ادامه داده و کالری بیشتری مصرف خواهید کرد که می تواند به اضافه وزن منجر شده یا در کاهش وزن شما تداخل ایجاد گردد.

3- یاری به شکسته شدن و تجزیه مناسب چربی

این امر به چند علت دارای اهمیت است. آنزیمهای موجود در بزاق دهان به تجزیه مواد غذایی یاری می کنند. به عنوان مثال، لیپاز زبانی یکی از آنزیمهایی است که به وسیله غدد بزاقی واقع در زیر زبان فراوری شده و به شکستن چربی یاری می نماید. هرچه مدت زمان تماس مواد غذایی در حین جویدن با بزاق بیشتر باشد، به معنای مدت زمان بیشتر تماس غذا با این آنزیم نیز خواهد بود.

در صورتی که چربی به طور کامل شکسته و پردازش نگردد، می تواند به بروز مسائل گوارشی منجر گردددر صورتی که چربی به طور کامل شکسته و پردازش نگردد، می تواند به بروز مسائل گوارشی منجر گردد. مدت زمان بیشتر تماس مواد غذایی با بزاق بعلاوه به حرکت راحت تر غذا به سمت مری یاری می نماید، به این علت که بزاق مواد غذایی را نرم، لزج و مرطوب می سازد.

4- صرف انرژی کمتر جهت هضم بواسطه غذای به خوبی جویده شده

اگر غذای خود را به خوبی نجوید، سایر قسمت های دستگاه گوارش مجبور هستند سخت تر کار نموده و انرژی بیشتری جهت تجزیه مواد غذایی صرف کنند. ذرات کوچکتر مواد غذایی که بوسیله جویدن مناسب شکسته شده اند به غذا اجازه داده راحت تر از میان تمام دستگاه گوارش حرکت کند. معده می تواند کارآمدتر و سریع تر مواد غذایی را تجزیه کند و امکان جذب کارآمد مواد مغذی در روده کوچک را فراهم سازد.

5- یاری به حفظ سلامت دندان

فرایند جویدن مناسب غذا بعلاوه به دندانها یاری می نماید. این عمل ورزش و تمرینی است برای استخوانهای نگهدارنده دندانها و به قوی نگاه داشتن آنها یاری می نماید. جهت شستن و از میان برداشتن باکتریهای موجود در دهان، به بزاق فراوری شده در حین جویدن مناسب احتیاج است. بزاق ترشح شده بعلاوه به زدودن ذرات غذایی به خارج از دهان یاری می نماید. در صورتی که باکتری کمتری در دهان وجود داشته باشد، تشکیل پلاک و جرم و پوسیدگی دندان نیز کاهش می یابد.

6- افزایش توانایی احساس طعم و لذت بردن از غذا

زمان وعده های غذایی بایستی زمان استراحت و لذت بردن از خوردن یک غذای خوب باشد. برای جویدن هر لقمه به طور کامل زمان کافی صرف کنید. این کار نه تنها برای بدن مفید است، بلکه می تواند به تغذیه روح نیز یاری کند. در صورتی که غذا را به طور کامل بجوید، قطعاً از هر لقمه از غذای خود لذت خواهید برد.

7- هوش بیشتر با جویدن صحیح غذا

آیا تا به حال به این موضوع فکر ننموده اید؟ در واقع، با جویدن غذا، جریان خون به مغز افزایش یافته و باعث تحریک آن می گردد. این امر منجر به رشد بهتر هوش در بچه ها و بهبود حافظه در بزرگسالان می گردد.

8- عاملی مهم در پیشگیری از سرطان

سرطان یکی از وحشتناک ترین بیماری ها است و من مطمئن هستم که تمام کوشش خود را انجام می دهید تا از آن دوری کنید. به نظر می رسد با جویدن، آنزیمی به نام پراکسیداز که در بزاق است، مواد سرطان زا موجود در مواد غذایی را سرکوب نموده و از بروز سرطان جلوگیری می نماید.

9- جذب مواد مغذی بیشتری

در صورتی که دستگاه گوارش شما به خوبی کار کند، تمام مواد غذایی مصرف شده به مواد خوب و مفید برای بدن شکسته می شوند. زمانی که وقت کافی برای جویدن ندارید، معده یا روده ها زمان کافی برای هضم نداشته و آنگاه حجم مواد زائد بسیار بیشتر از مواد مفید خواهد شد. این بدان معنا است که بدن شما جهت تأمین احتیاجهای خود شما را ترغیب به مصرف مواد غذایی بیشتر می نماید.

نکاتی جهت جویدن مناسب

* غذا را آهسته و پیوسته بجوید.

* محیط آرام و راحتی را برای این کار انتخاب کنید و در محیط پر سر و صدا غذا نخورید. بعلاوه از وسایل و اموری که حواس شما را حین خوردن پرت می کنند پرهیز کنید. این به معنای غذا نخوردن در مقابل تلویزیون است.

* سعی کنید لقمه هایتان کوچک باشد، هرچه لقمه ها کوچکتر باشند، جویدن شما بهتر خواهد شد.

* تنها زمانی که غذای درون دهانتان به طور کامل مایع شد و بافت خود را از دست داد عمل جویدن را متوقف سازید.

* تنها زمانی لقمه دیگر را در دهان بگذارید که لقمه قبل به طول کامل جویده و بلعیده شده باشد.

* در بین غذا آب ننوشید. می توانید در صورت احتیاج به آب جرعه ای از آن را بنوشید.

بسیاری عنوان می کنند که پیش از بلعیدن و قورت دادن غذای خود، بایستی آن را به تعداد مشخصی بجویدبسیاری عنوان می کنند که پیش از بلعیدن و قورت دادن غذای خود، بایستی آن را به تعداد مشخصی بجوید. خود را نگران و درگیر شمردن تعداد دفعات جویدن هر لقمه نکنید، تنها اطمینان یابید که هر لقمه پیش از بلع به خوبی خرد و مایع شده باشد. ما دلایل کافی برای آغاز این عمل سالم از وعده غذایی بعدی را داریم، بنابراین بیایید امروز را سالم تر از دیروز سازیم!

منبع: practo & roswithaherman

منبع: راسخون

به "اهمیت جویدن صحیح غذا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اهمیت جویدن صحیح غذا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید