کلیسای استپانوس مقدس
به گزارش وبلاگ همصحبت، کلیسای سن استپانوس، یا کلیسای استفانوس مقدس دومین کلیسای مهم ارامنه ایران است که از نظر اهمیت بعد ازقره کلیسا قرار می گیرد این بنا در استان آذربایجان شرقی در 17 کیلومتری غرب شهر جلفا و در فاصله 3 کیلومتری کرانه جنوبی رودخانه ارس در محلی به نام قزل وانک (صومعه سرخ) واقع شده است.
این کلیسا مورد احترام تمام مسیحیان و تقریباً تمامی ادیان است اما در واقع به شاخه مسیحیان گریگوری (پیروان گریگور روشنگر) که ساکن ارمنستان هستند تعلق دارد. در یک روز از سال هزاران نفر از ارمنیان در این نقطه گردهم می آیند تا ضمن زیارت، مراسم و مناسک خاص خود را به جای آورند.
نام بنا
سنت استپانوس برگرفته شده از نام استپانوس (یا همان استفان در زبان ارمنی) شهید اول راه مسیحیت است و در اغلب کشورهای دنیا کلیساهای متعددی با همین نام وجود دارد. بعلاوه به علت متروکه بودن محل، به خارابا کلیسا نیز معروفیت دارد.
سنت استپانوس یا سنت استفان اولین شهید راه مسیحیت است که در 26 دسامبر سال 36 میلادی در اورشلیمبه وسیله یهودیان سنگسار شد.
برج ناقوس
بر روی ایوان دو طبقه ای متصل به دیوار جنوبی کلیسا قرار گرفته و دارای گنبدی هرمی شکل هشت ضلعی است که بر روی هشت ستون استوانه ای از سنگ سرخ با سرستونهای زیبا پایدار شده است. این برج در زمان عباس میرزا نایب السلطنه بازسازی شده است.
پیشانی طاق های بین این ستون ها که پا طاق گنبد برج محسوب می شوند، با نقوش برجسته فرشته، صلیب، ترنج، ستاره و گل هشت پر زینت یافته ودر سطح ایوان برج، قبوری از بزرگان آیین دین مسیح به چشم می خورد ودر دیوار ضلع شمالی این برج که بخشی از دیوار جنوبی کلیسا نیز بشمار می آید، تصاویر بر جسته ای از مریم مقدس و عیسای مسیح مشاهده می گردد. در صحن این برج، تعدادی قبر به چشم می خورد که گفته می گردد متعلق به افراد سرشناس و بزرگ مسیحی است. بعلاوه گویا ناقوس برج به وسیله ایتالیایی ها برای بازسازی برده شده اما برگشت داده نشده است.
در سال 1384 کارشناسان سازمان میراث فرهنگی طی بازسازی بنا، بقایای استخوان حواریون و قدیسین مسیح را کشف کردند که طبق روایات تاریخی در این کلیسا نگهداری می شده است. آن ها بقایای استخوان ها را در میان دو طاق کلیسا شناسایی کردند. علاوه بر بقایای استخوانی چند تکه تخته مربوط به جعبه های نگهداری این استخوان ها، چند تکه پارچه زرد و آجری، تکه های موم، گِل اخرا و دانه های کُندر نیز در این محوطه شناسایی شده است.اسقف اعظم و خلیفه ارامنه تهران و شمال ایران با ارزشمند خواندن بقایای استخوانی یافت شده در این کلیسا از احتمال تعلق این بقایا به جسد حضرت یحیی اطلاع داد.
این بنای تاریخی به شماره 429 در لیست آثار ملی ایران ثبت شده و به خاطر قدمت و سابقه تاریخی و مذهبی و شیوه معماری منحصر به فرد آن در سال 1386 همراه با کلیساهای دیگر در استان آذربایجان، در میراث دنیای یونسکو به ثبت رسید.
منابع: همشهری، خبرگزاری میراث فرهنگی، ویکی پدیا
گردآوری و تنظیم: تحریریه وبلاگ همصحبت
لطفا در نشر دانسته های خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وب سایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.
منبع: دالاهو